Leiden had vorig jaar de primeur met een flexibele Universiteitsbibliotheek in tentamentijd: pop-UB. Steden als Rotterdam volgde en de druk bleek overal hoog. Na twee succesvolle edities, veel aandacht voor het probleem in de media bij oa NOSNRCADTV West(video) etc. en een pitch bij Minister Bussemaker (recensie: ‘’Wat een gaaf idee!!’’) zit het werk van Jonath Lijftogt en Nelleke Hijmans erop. De nieuwe editie, die 16-27 oktober plaatsvindt kent twee nieuwe gezichten: Reinier Schouten (Internationale Betrekkingen) en Bas van der Werff (Rechten).

‘Je concept is pas echt een succes als het draait zonder dat jij je ertegenaan hoeft te bemoeien: dat gaan we nu ervaren, en dat is best spannend, maar ook weer niet want we hebben twee fantastische opvolgers!’ aldus Hijmans. Schouten en van der Werff, vertrouwde gezichten als vaste bezoekers van pop-UB, gaan met veel enthousiasme het avontuur aan. Schouten: ‘’Wij voelden ons meteen al thuis in pop-UB, gingen altijd met veel ploeggenoten in onze eigen kamer studeren, heel gaaf om het nu zelf te gaan doen’’. Van der Werff: ‘’Omdat we weten hoe de sfeer was die Jonath en Nelleke neerzetten, en de hoge eisen die ze aan de faciliteiten stellen kennen, weten we waar we op voortbouwen. Goede koffie, dat is in ieder geval voor mij de kern! Maar zonder grappen, pop-UB blijft relevant en blijft bestaan zolang er een tekort aan studieplekken is. Dus gaan we aan de bak!’’ Schouten en Van der Werff nemen nu langzaam het stokje over en zullen 16 oktober open gaan in de prachtige kantoorvilla aan de Oude Rijn van De Clercq Advocaten Notariaat, die nog steeds met veel plezier hun ruimte beschikbaar stellen.

Hijmans en Lijftogt zijn beiden inmiddels afgestudeerd en dus is het tijd om het stokje over te dragen, maar stil zitten zullen ze zeker niet. Lijftogt: ‘’We hebben zoveel aandacht gekregen en zagen onder elk bericht weer comments als ‘dat zouden we ook moeten hebben in Utrecht/Groningen/Amsterdam!’, nu de behoefte zo groot is gebleken willen we daar mee door: we gunnen iedere student zo’n studieparadijs, dus tijd voor een franchiseformule!’. Hijmans ‘Elke stad, elke hogeschool of universiteit heeft zijn eigen cultuur en behoeftes, dus moet je het vooral lokaal gaan organiseren om het te laten slagen. Maar de behoefte is er en het concept staat, dus die twee zaken gaan we nu bij elkaar brengen met de vele contacten die we het afgelopen jaar hebben opgedaan’.

De ontwikkelingen omtrent pop-UB en de nieuwe plannen en avonturen van Bas en Reinier blijven te volgen middels de bekende pop-UB Facebook, waar ook de reserveringen voor Leiden gewoon door zullen blijven gaan, en op de pop-UB blog op de website. Nu is het aftellen tot 16 oktober!